Att plugga till en tenta kan ibland frambringa ångest och mest kännas omöjligt och jobbigt. ”Hur ska jag få in allt i huvudet?” – kan vara en fråga många ställer sig minst en gång inför varje tenta. Men det finns tack och lov en del bra och effektiva tips på hur man ska förbereda sig inför en tenta för att ha störst chanser att klara den. Ett bra tips är att plugga tillsammans med några kurskamrater. Man kan då fråga varandra och sedan försöka svara på de andras frågor och bli förhörd på det sättet. Det finns undersökningar som visar att man lär sig väldigt mycket genom att både få ställa samt besvara andras frågor. Ett annat effektivt tips är att förhöra sig själv genom att använda flashcards som man kan göra själv. Skriv då en fråga på den ena sidan av kortet och svaret på den andra.

Planera med marginal

Börja studera i god tid. Sitt inte dagarna innan och panikplugga i sista minuten utan man sparar både tid samt ångest på att börja i tid. Ta för vana att belöna dig själv om du till exempel slutfört en övningstenta. Kroppen är smart och förstår då hinten och kommer då att fortsätta kämpa för att få mer belöning. Plugga inte kvällen innan tentan, om det inte är nödvändigt. Det viktigaste då är att låta hjärnan vila och få tänka på annat, annars är det risk att man rör ihop allt. Var väl förbered inför tentan. Se till att ha miniräknare, kaffetermos, pennor och så vidare. Se till att ha maximalt fokus på det som ska göras, inget annat.

Överblick

Något annat som är bra att göra är att sammanfatta de viktigaste momenten av kursen på en sida för att få en klar överblick över det hela och över vad som är viktigt. Det är också bra att ha en väl planerad studieteknik inför pluggandet. Känn efter vad som känns bäst – att plugga ensam eller i grupp. Det mest grundläggande tips som är viktigare än man kanske tror är att sova ut ordentligt samt att äta rätt eftersom stress påverkar ens hjärna om man slarvar med sömnen och kosten.